Na 27 jaar afwezigheid op het hoogste niveau, spelen de Mechelse dames opnieuw in Eredisvie.

10 minutes
Na 27 jaar afwezigheid op het hoogste niveau, spelen de Mechelse dames opnieuw in Eredisvie.

Sandro, wat een pracht seizoen voor jou. Vertel eens hoe je afgelopen seizoen hebt ervaren.

Het project waar we nu de vruchten van plukken is eigenlijk vorig seizoen reeds opgebouwd. Samen Met David ( We delen de T1 rol dit jaar) hebben we vorig seizoen al de eerste stappen gezet. We hebben toen reeds de ploeg in de breedte versterkt met de komst van enkele ex-braxers zoals Maité Simons en Pauline (Polle) Cuypers. Het seizoen daarvoor hadden we al een eerste groep ex-Mechelse speelsters kunnen overtuigen om terug te komen zoals Juliette De Ridder & Astrid Bellon.

Dit jaar zijn we een stapje verder gegaan. We hebben verschillende spelers met Eredivisie ervaring kunnen aantrekken. Zo haalden we met de ex-mechelse speelsters Veronique declerq, Nikki Coorens en Silke Steenackers in elke linie een serieuze versterking. Een bewuste keuze om de Mechelse identiteit te behouden en ons focus eerst op deze dames te leggen.

Laetitia Commeyne kwam van leuven én we versterkte het team nog met enkele sterke buitenlandse dames.

Het team was eigenlijk té goed voor eerste divisie dit jaar, toch?

We staken er qua intrinsieke kwaliteiten inderdaad bovenuit, samen met herakles. Maar laat mij toch even aanstippen hoe hard er door de dames is gewerkt dit jaar. We hebben 3x in de week gertaind, veel video sessie ingelast, 2x op stage vertrokken, kortom we hebben heel de aanpak geprofessionaliseerd. De dames zijn hier volledig in meegegaan en plukken hier nu de vruchten van.

De kapitein van de ploeg is ook jouw verloofde… Is dat niet moeilijk als coach?

(Lacht).. Goh daar zijn in het begin van het seizoen met Silke wel afspraken over gemaakt natuurlijk, maar Silke is ook wel professioneel genoeg om onze relatie en het team te scheiden. Dit is voor ons echt geen probleem geweest. Ook de ploeg heeft hier zeer goed op gereageerd.

Heb je zelf als coach druk gevoeld? Was het niet meteen van moeten voor jou als jonge coach?

Goh ja druk...Ik ben iemand die gewoon veel wil bijleren op verschillende domeinen door hard te werken. Ik ben er dan ook van overtuigd dat wanneer je een realistisch verhaal naar een groep brengt én daarbij hard werkt voor de groep, dat de speelsters dit verhaal volgen. En het mooie is dat ik slecht een kleine component ben in dit verhaal. Heel de club ondersteunt het project rond de dames. Het is ook dankzij dit project dat we er in geslaagd zijn om spelers als Nikki en Silke terug naar Mechelen te halen. Zij komen heus niet voor het grote geld naar Mechelen.. maar zij geloven in het mooie project dat we samen aan het uitbouwen zijn. En het is voor mij een plezier om daarvan deel te mogen uitmaken.

Je spreekt terecht veel over het project én het team. Was het collectief de sterkte van dit team afgelopen seizoen of waren er toch enkele speelsters die het verschil hebben gemaakt?

We hebben inderdaad een zeer sterk collectief dat voornamelijk gebouwd is op een ijzersterke verdediging. We hebben het minste goals tegen gekregen in België... Dit brengt rust in een team. En als je dan weet dat Silke vooraan 25 goals maakt op het seizoen dan weet je dat het goed zit.

Laten we dan even vooruitblikken op volgend seizoen. Het wordt een zware test voor deze groep in Eredisvie. Wat zijn de ambities van de club?

Mechelse is een club met beperkte budgetten en is dus genoodzaakt om een project voorzichtig én in stappen uit te bouwen. We hebben dit dan ook opgezet in een 2 - 4 - 6 jaren plan, waarvan we het eerste luik van 2 jaren achter ons hebben. Met het afdwingen van de promotie hebben we het eerste doel bereikt. De volgende twee seizoenen willen we kost wat kost in eredivisie blijven. De ambitie zal dus telkens zijn om bij de eerste vier van onze poule te eindigen om zo al na het eerste seizoen deel zeker te zijn van behoud.

We zitten namelijk met een zeer getalenteerde lichting dames die er zit aan te komen.

Na 2 jaar hopen we dus te kunnen herevalueren en kijken of we met een nieuwe lichting aanstormende jeugd nog beter kunnen ambiëren. Maar voor de komende 2 jaar is de ambitie dus duidelijk het behoud. Heel dit project steunt ook op onze eigen talentvolle jeugd. Met Eline De Winne, Magali Conrad en Jill Joossens zitten er ook 3 B-golds in onze kern. Hen een platform in eredivisie kunnen aanbieden, daar draait het om. En na hen komen er dus nog enkele talenten aan die we nu op Mechelse kunnen houden en niet verliezen aan onze concurrenten. Zij dienen over enkele jaren de basis te worden van het team in eredivisie dat een heel duidelijke Mechelse identiteit uitstraalt

Hoe goed ken je de competitie die je wachten staat?

Ik heb natuurlijk veel wedstrijden van Silke (Steenackers, de verloofde van Alessandro) gevolgd toen ze nog bij braxgata speelde. Daarnaast volg ik het wel al een tijdje actiever.

Ik ben binnen de club ook verantwoordelijk geweest voor de scouting in Spanje en Nederland.

Laten we het dan even hebben over de ploeg van volgend jaar. Wat staat er allemaal te veranderen? Wie vertrekt er en wie komt er?

Ik kan alvast zeggen dat ons huiswerk af is. We hebben het grootste deel van onze kern kunnen behouden. Enkel Eline Dumme en Axelle stoppen om in dames 2 te spelen.

Voorts zijn we gericht op zoek gegaan naar directe versterkingen in elke linie.

We hebben ons versterkt met 4 dames; waarvan er 3 een verleden in het Amerikaanse college hockey hebben.

Krikkie van Wijk is de eerste versterking. Zij is een aanvalster die uitkomt voor de U21 van Zuid-Afrika. Ze speelde afgelopen seizoenen in de VS waar ze veel prijzen heeft gepakt en bovendien werd opgenomen in de “all American” lijst; dit is de lijst van de 36 beste speelsters van de college league.

Vervolgens komen er twee Candese dames:

Elise Wong is een centrale middenvelder die eveneens in de Amerikaanse college league gespeeld heeft. Carlie Johansen komt dan weer over van leopold. Zij is een technisch verfijnde centrale verdediger.

Tenslotte komt ook Justine Van Latem het team versterken. Zij heeft naast haar Amerikaans avontuur ook een verleden bij Victory. Ook zij is een technisch sterke speelster die vooral op de linkse flank speelt.

Zoals gezegd hebben we ook een fantastische jeugdwerking. We willen dan ook de juiste balans vinden en elke jaar proberen enkele talenten te laten aansluiten.

Volgend seizoen voegen we Magali Komrad en Eline de Winne (beide U18) én Jill Joossens (U16) toe aan de kern van dames 1.

Wat zijn de wedstrijden waar jullie naar uitkijken volgend jaar? Welke ploegen worden jullie grootste concurrenten voor het behoud?

DIt is natuurlijk elk jaar anders en moeilijk te voorspellen.

Normaal gezien verwachten we dat Herakles logischerwijze één van onze concurrenten zal zijn, net als Leopold en white star. Daarnaast kijken we ook naar clubs zoals Dragons en Victory. We zitten in een stevige poule, waarbij veel concurrenten er al zullen vanuit gaan dat ze tegen ons drie punten pakken, voor dat de wedstrijd gespeeld is. Maar we gaan ons niet laten gek maken en hard werken om onze doelen te bereiken.

De match tegen Braxgata zal dan weer speciaal zijn voor héél wat dames. We zitten met heel wat ex-Braxgata spelers die er zeker wel naar uitkijken om tegen Brax te spelen. Zij hebben in het verleden een mooi beleid uitgezet bij hun dames en meisjeslijn.

Laatste vraag. Mechelse is jouw club.. Je bent er al nagenoeg heel je leven. Wat maakt van Mechelse zo een speciale club?

Mechelse is inderdaad een zeer speciale club. Het is een zeer familiale club waar externe personen zeer snel en graag worden geïntegreerd. Iedereen die in Mechelse speelt voelt zich deel van de familie. Verder is het ook een club met gezonde ambities die voorzichtig realistisch aan het groeien is. We zijn in 7 jaar van 380 naar 900 leden geëvolueerd. Je voelt dat er echt een positieve drive in de club heerst. Tenslotte vind ik het ook belangrijk dat we een fantastisch bestuur hebben die er ook een punt van maakt om zowel bij de dames als bij de heren doelstellingen op te zetten. Zoals reeds besproken is het een plezier om deel uit te mogen maken van het project rond de dames dat op bestuursniveau alle nodige steun vindt.

---------------------------

About Alessandro

Roepnaam “Sandro”

Age 29 years

Player history

Mechels jeugdproduct

3 jaar Brax U16 - U19

Eerste ploeg mechelen tot 2017

Coach history

U14 boys Mechelse

U16 boys Mechelse

Reserveren Mechelse

Coördinatie meisjes en jongens lijn Mechelse

Vorig jaar T2 dames 1

Dit seizoen eerste jaar als T1 Dames 1

Toekomstige echtgenoot van Mechelse Captain Silke Steenackers